Pezsgő máglyák, rázóállványok és sok százezer palack, ezek jellemzik a Törley több mint 130 évnyi múltra visszatekintő pezsgőmanufaktúráját. Manapság természetes, hogy régmúltat felidéző eszközök használata mellett, az újabb technikai lehetőségeket is kihasználva zajlik a minőségi pezsgők érlelése és készre kezelése.
Méthode traditionnelle – 30 alkalommal veszik kézbe a palackot, három évig érlelődik a pezsgő!
A manufaktúra története, múltja
Törley József első pezsgőpincészetét 1880-ban a champagnei Reimsben hozta létre. A kor szokásának megfelelően nyerspezsgőket vásárolt fel a termelőktől, majd azokat készre kezelte és saját neve alatt hozta forgalomba. Két évvel később, 1882-ben Törley József felismerve az etyeki szőlők pezsgőalapborként történő felhasználásának kiválóságát, a budafoki pincék adottságát, valamint a vállalkozások meghonosításának támogatására nyújtott gazdasági lehetőségeket, Promontoron létre hozta Gyula bátyja anyagi támogatásával a Törley és Tsa. „pezsgőborgyárat”.
A pezsgőkészítés - bár a kor technikai vívmányait Törley József úttörőként hasznosította – alapjában véve jelentős kézimunka igényt vetett fel. Ez idő tájt a gyártásban az ipari forradalom számos eszköze fellelhető, ugyanakkor a fizikai munka kikerülhetetlen a palackos erjesztésű pezsgők előállításában. A gépesítés és a manufakturális elemek egyaránt megtalálhatóak voltak Törley József 1890-es években létrehozott Anna utcai 20.000 négyzetméteres pincészetében. A történelem viharai ellenére a pincék mélyén a mai napig legismertebb pezsgőkészítő műhelyben, a pezsgők mindmáig palackokban érlelődnek.
Törley, Francois, Hungaria – palackban erjesztve
Sokan nem tudják, de a Törley Pezsgőmanufaktúra pincéiben érlelődnek a Hungaria, a Francois és a Törley palackban erjesztett, palackban érlelt pezsgői. Olyan pezsgők kerülnek ki innen, mint a kék címkés Hungaria Extra Dry, a quebecki kanadaiak kedvence a Hungaria Grande Cuvée Brut, a gasztronómiában közkedvelt Louis Francois & Co. Brut Nature, vagy a 2017-es Vinagora Champion díjasa, a Törley Chardonnay Brut.